Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

Het is een mond vol, wat is arbeidsmarktcommunicatie eigenlijk?

Het draait allemaal om hoe een bedrijf of organisatie zichzelf presenteert op de arbeidsmarkt. Denk aan hoe ze vacatures bekendmaken, hoe ze het imago als werkgever verbeteren, en hoe ze talent aantrekken en geïnteresseerd houden. Kortom, het is het hele proces van communicatie met potentiële medewerkers.

Maar wanneer is dit allemaal begonnen? Het idee van arbeidsmarktcommunicatie is eigenlijk ontstaan toen bedrijven begonnen te beseffen dat ze zich niet alleen op klanten moesten richten, maar ook op (potentiële) werknemers. In de jaren 90 is het echt begonnen en heeft sinds de laatste jaren flink wat veranderingen doorgemaakt.

wat is arbeidsmarktcommunicatie amc recruitment
wat is arbeidsmarktcommunicatie amc recruitment
employer branding eindhoven amc recruitment

Wat houdt arbeidsmarktcommunicatie in?

Stel je voor dat een bedrijf een vacature heeft. Ze willen natuurlijk dat zoveel mogelijk geschikte kandidaten ervan weten, toch? Daar komt arbeidsmarktcommunicatie om de hoek kijken.

Het gaat niet alleen om het plaatsen van die vacature op een paar job boards. Nee, het draait ook om hoe je die vacature presenteert, waar je hem plaatst, en hoe je ervoor zorgt dat de juiste mensen hem zien.

Maar het gaat niet alleen om vacatures. Het is veel meer dan dat. Het gaat ook om het creëren van een aantrekkelijk imago als werkgever. Denk aan wat mensen over je bedrijf zeggen op sociale media, wat je uitstraalt op je werken-bij website, en zelfs wat voor verhalen je de wereld in stuurt over hoe geweldig het is om bij deze organisatie te werken.

Hoe pak je dit aan?

Daar heb je het arbeidsmarktcommunicatie-plan voor nodig. Dat is een roadmap die aangeeft hoe je doelen op het gebied van personeelswerving gaat bereiken. Het gaat om alles – van welke kanalen je gaat gebruiken om vacatures te verspreiden tot hoe je je bedrijfscultuur promoot.

Het draait om een goede arbeidsmarktcommunicatie strategie. Als een blauwdruk voor hoe je doelen op het gebied van personeel gaat bereiken. Het helpt je om gefocust te blijven en ervoor te zorgen dat al je inspanningen dezelfde richting in gaan.

Dus, als je het hebt over arbeidsmarktcommunicatie van a tot z, dan heb je het over het hele proces van hoe de organisatie zichzelf presenteert op de arbeidsmarkt. Van het bedenken van een plan en strategie tot het verspreiden van vacatures en het bouwen van een aantrekkelijk werkgeversmerk.

arbeidsmarktcommunicatie eindhoven amc recruitment

Welke reis moet je maken om arbeidsmarktcommunicatie goed in te zetten?

Als je ergens vastloopt of gewoon wat advies nodig hebt, is het aan te raden een (ervaren) arbeidsmarktcommunicatie adviseur of specialist in te zetten. Ze zijn als de gidsen die je door dit hele proces leiden en ervoor zorgen dat je het beste uit je arbeidsmarktcommunicatie inspanningen haalt.

EVP (Employer Value Proposition)


Een EVP, oftewel employer value proposition, is de unieke belofte die een organisatie doet aan huidige én toekomstige medewerkers. Het beantwoordt de vraag: “Wat heb ik eraan?”

Het vormt de basis van het werkgeversmerk en moet passen bij zowel de organisatie als de verschillende doelgroepen op de arbeidsmarkt. Het liefst is het kort en duidelijk beschreven.

Ga met interne medewerkers in gesprek en kom achter de 5-pijlers:
employer value proposition evp compensatie amc recruitment Compensatie ✈︎ Salaris, opslag en bonus(sen)
evp arbeidsvoorwaarden amc recruitment Arbeidsvoorwaarden ✈︎ Werktijden, pensioenregeling, reiskosten, eindejaarsuitkering en vakantiedagen
evp groei en ontwikkeling marieke corduwener Ontwikkeling ✈︎ Groei, training en coaching
employer value proposition werkomgeving marieke corduwener Werkomgeving ✈︎ Erkenning werk- privébalans, autonomie, uitdaging
arbeidsmarktcommunicatie werk cultuur marieke corduwener (Werk)Cultuur ✈︎ Missie, waarde, sfeer en dynamiek

Zorg dat het altijd de waarheid is, houdbaar is voor de lange termijn, aantrekkelijk voor de doelgroep(en), onderscheidend en dus uniek is en vooral geloofwaardig is.

Vacatureteksten


Heel veel recruiters denken dat dit een klein onderdeel is van je werk, maar het is eigenlijk het allerbelangrijkste als jij je boodschap duidelijk wilt overbrengen. Want laten we eerlijk zijn, hoe je iets zegt en via welk kanaal, kan een wereld van verschil maken. Vooral als je verschillende doelgroepen wilt bereiken.

Dus, waar moet je aan denken als jij je teksten doelgroepgericht wilt maken?

vacaturetekst amc recruitment Welke sfeer wil je overbrengen en welke kleur wil je aan je verhaal geven?
vacaturetekst amc recruitment Wat drijft jouw doelgroep? Wat houdt ze bezig?
vacaturetekst amc recruitment Welke generatie spreek je aan? Babyboomers, millennials, of Gen Z?
vacaturetekst amc recruitment Welk taalniveau is het meest geschikt voor jouw doelgroep?
vacaturetekst amc recruitment Hoe zorg je ervoor dat je inclusief schrijft, zodat iedereen zich aangesproken voelt?
vacaturetekst amc recruitment Gebruik je spreektaal of schrijftaal?
vacaturetekst amc recruitment En niet te vergeten, wat is jouw unieke tone-of-voice?

Dus pak je pen en papier en ga op ontdekkingstocht naar de magie van doelgroepgericht schrijven.

Candidate Experience


Je moet ervoor zorgen dat de ervaring van kandidaten tijdens het sollicitatieproces positief is. Dit gaat over de totale ervaring die een kandidaat heeft tijdens het sollicitatieproces, vanaf het moment dat ze de vacature zien tot het moment van eventuele aanwerving of afwijzing.

Een goede candidate experience is belangrijk, want het kan een grote impact hebben op het imago van je organisatie als werkgever, ongeacht of de kandidaat wordt aangenomen of niet.

Hier zijn enkele vragen die je zou moeten beantwoorden om een goede kandidaat beleving te hebben:

candidate experience kandidaat beleving amc recruitment Is de vacature duidelijk en aantrekkelijk?
candidate experience kandidaat beleving amc recruitment Hoe verloopt het sollicitatieproces?
candidate experience kandidaat beleving amc recruitment Hoe is de communicatie?
candidate experience kandidaat beleving amc recruitment Hoe is de ontvangst tijdens het sollicitatiegesprek?
candidate experience kandidaat beleving amc recruitment Is er transparantie over het proces en de verwachtingen?
candidate experience kandidaat beleving amc recruitment Hoe is de follow-up na het sollicitatiegesprek?
candidate experience kandidaat beleving amc recruitment Hoe wordt een kandidaat behandeld als hij of zij niet wordt aangenomen?

Kortom, een goede candidate experience draait om transparantie en zorgvuldige communicatie gedurende het hele sollicitatieproces.

Doelgroepbepaling


Je moet precies weten wie je wilt aantrekken als werknemer en hebt verschillende manieren om dit doel te bepalen.

Het bepalen van jouw doel is niet alleen als je een (vacature)tekst schrijft. Het is ook van belangrijk bij lange en korte berichten. Niet dat je bij het lezen van een tekst denkt: Wat wil je hiermee bereiken? Wat is het doel?

Vergeet niet om hierin je gevoel of aannames opzij te zetten.

Door een persona op te stellen, ga je graven naar verborgen schatten in de wereld van de doelgroep. Je mengt de bestaande kennis binnen de organisatie met verse inzichten die je oppikt vanuit je onderzoek. En waarom zou je dat allemaal doen? Hier zijn de voordelen:

doelgroepbepaling persona amc recruitment Je kunt sneller strategische beslissingen nemen, vooral als het gaat om het vinden van nieuwe teamleden.
doelgroepbepaling persona amc recruitment Je krijgt een dieper inzicht in je doelgroep, niet alleen vanuit een zakelijk perspectief, maar ook vanuit menselijke kant – de emoties en acties.
doelgroepbepaling persona amc recruitment Het geeft je een duidelijke richting bij het maken van content en campagnes, zodat je niet meer hoeft te gokken wat ze willen zien.
doelgroepbepaling persona amc recruitment Je kunt content maken die precies aansluit bij de behoeften van de doelgroep, waardoor het een stuk relevanter wordt.
doelgroepbepaling persona amc recruitment En je gaat je budget voor werving en recruitment marketing veel effectiever inzetten, omdat je precies weet waar je moet zijn en wat je moet doen om de juiste mensen aan te trekken.

Dus het opstellen van een persona is eigenlijk als het vinden van de schatkaart naar het hart van je doelgroep. Het maakt alles wat je doet een stuk doelgerichter en efficiënter.

Jobmarketing | Recruitment marketing


Je moet beslissen welke communicatiekanalen het meest effectief zijn om je doelgroep te bereiken. Dit kan variëren van sociale media en job boards tot netwerkevenementen en werkenbij-website.

Het promoten van je vacatures op de juiste manier is essentieel. Dit is het schrijven van overtuigende vacatureteksten, het optimaliseren voor zoekmachines, en het plaatsen op relevante platforms.

Om hier achter te komen welke goed werkt voor de doelgroep, is het goed om te weten dat er verschillende type vacaturebanken zijn, zoals:

jobmarketing recruitment marketing amc recruitment Generieke grootschalige, populaire vacaturebanken net als Indeed, werk.nl van het UWV of werkzoeken.nl.
jobmarketing recruitment marketing amc recruitment Niche of regionaal gericht op een specifieke branche, zoals vacatures in de kinderopvangbijbanen of Werken in de Kempen.
jobmarketing recruitment marketing amc recruitment Content websites zijn informatieve websites met doelgroepgerichte content. Denk aan bijvoorbeeld werkenbij-websites of de bedrijfspagina op LinkedIn (kijk hier voor tips om deze aantrekkelijk te maken).
jobmarketing recruitment marketing amc recruitment Daarnaast heb je nog Google recruitment (Google Ads) en social media recruitment, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn of Youtube.

Contentstrategie, meten en optimaliseren


Belangrijk in je strategie is het bouwen en versterken van je werkgeversmerk. Hoe je als werkgever wordt gezien door potentiële werknemers. Zoals bedrijfscultuur, waarden, en reputatie.

Je moet een plan hebben voor het creëren en verspreiden van inhoud die aantrekkelijk is voor je doelgroep. Dit kan variëren van blogposts en sociale media-updates tot video’s en verhalen van medewerkers zelf.

Het is belangrijk om de resultaten van je arbeidsmarktcommunicatie-inspanningen te meten en te evalueren. Dit helpt je om te zien wat werkt en wat niet, zodat je je strategie kunt blijven aanpassen en verbeteren.

Een goede strategie omvat ook een gedetailleerde tijdlijn en planning. Dit helpt je om ervoor te zorgen dat al je activiteiten op elkaar zijn afgestemd en dat je deadlines van bijvoorbeeld de invulling ter vervanging van zwangerschap, haalt.

Arbeidsmarktcommunicatie is een voortdurend proces. Je moet bereid zijn om je strategie voortdurend te evalueren en aan te passen aan veranderende omstandigheden en nieuwe inzichten.

Wil jij zelf groeien richting ervaren arbeidsmarktcommunicatie adviseur? En ontwikkelen in persoonlijk leiderschap?

Plan afspraak