Wat is corporate recruitment?

Als corporate recruiter of team van recruiters ben je als de expeditieleiders van middel tot grote bedrijven.

Je kent niet alleen de weg binnen het bedrijf als geen ander, maar je bent ook bekend met de specifieke cultuur, waarden en doelstellingen van de organisatie. Hierdoor ben je in staat om niet alleen gekwalificeerde kandidaten te vinden, maar ook degenen die perfect passen bij de unieke dynamiek van het bedrijf.

Je begrijpt de behoeften van verschillende afdelingen en teams en bent in staat strategieën te ontwikkelen om talent aan te trekken dat de groei en het succes van de organisatie laat bloeien. Met een diepgaand inzicht in de interne structuur en de bedrijfsdoelstellingen fungeer je als de bruggenbouwer tussen het bedrijf en potentiële kandidaten, waardoor je niet alleen talent aantrekt, maar ook behoudt voor de lange termijn.

Welke taken heb je als corporate recruiter?

0-meting en strategieontwikkeling

Een van je eerste taken is het analyseren van de wervingsbehoeften van de organisatie en het ontwikkelen van een strategie om aan deze behoeften te voldoen. Je gaat hierdoor begrijpen welke vacatures er zijn en waarom, welke vereisten er zijn van de doelgroep(en) en onderzoekt welke wervingskanalen het beste werken.

Employer Branding

Als corporate recruiter werk je aan het promoten van openstaande vacatures en het versterken van het werkgeversmerk van jouw organisatie. Je creëert aantrekkelijke content zoals vacatureteksten en posts voor socials, deelt vacatures via verschillende kanalen die aansluiten bij de doelgroep en hebt een actief bijdragen aan employer branding-initiatieven.

Sourcing | Werving

Als corporate recruiter ben je verantwoordelijk voor het actief zoeken naar geschikte kandidaten via verschillende bronnen, zoals jobboards, sociale media en interne kandidaten. Je screent ontvangen cv’s, voert telefonische interviews en beoordeelt kandidaten op basis van hun drijfveren, vaardigheden, ervaring en match met onze organisatiecultuur.

Screening en selectie

Je beheert het selectieproces voor kandidaten, inclusief het plannen en afnemen van interviews samen met de hiring manager(s). Je zorgt ervoor dat kandidaten een positieve ervaring hebben tijdens het sollicitatieproces en bied terugkoppeling en ondersteuning aan zowel kandidaten als interne stakeholders.

Aanbiedingsproces

Na het selecteren van de geschiktste kandidaat, beheer je het aanbiedingsproces en onderhandel je over arbeidsvoorwaarden. Je zorgt ervoor dat aanbiedingen tijdig en professioneel worden gedaan en dat eventuele vragen of zorgen van kandidaten worden aangepakt. Hiermee begeleid je ze naar een mooie start bij zijn of haar nieuwe baan (zijn/haar ‘thuis’).

Kandidaat beleving

Een belangrijk aspect van jouw rol als corporate recruiter is het bieden van een positieve kandidaat beleving gedurende het hele wervingsproces. Je zorgt voor duidelijke communicatie, terugkoppeling en ondersteunt de kandidaten bij het helpen zich voor te bereiden op de nieuwe uitdaging bij de organisatie. Dit een doorlopend proces, waarbij je continu afstemming zoekt met de doelgroep(en) en de ervaring voor-, tijdens- en na het sollicitatieproces.

Samenwerking met interne stakeholders

Als corporate recruiter werk je nauw samen met interne belanghebbenden, zoals directie, management, HR, hiring managers en andere afdelingen. Hierdoor blijf je voldoen aan de wervingsbehoeften van de organisatie en ben je voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelen. En stemt wervingsstrategieën af op de behoeften van verschillende afdelingen en teams.

Verbetering van het recruitmentproces

Je werkt continu aan het verbeteren van het recruitmentproces. Je onderzoekt pijnpunten en inefficiënties, stelt verbeteringen voor en implementeert waar nodig nieuwe methoden en procedures om het proces te stroomlijnen, zodat het weer optimaal verloopt voor zowel de kandidaat als de interne organisatie.

Project vernieuwing van het recruitmentsysteem

Je draagt bij aan projecten als bijvoorbeeld vernieuwing en optimalisatie van een recruitmentsysteem (ATS of recruitmentmarketingsysteem). Dit omvat het samenwerken met IT-teams en leveranciers om nieuwe technologieën te implementeren die het wervingsproces stroomlijnen, vergemakkelijken en verbeteren.

Referral recruitment

Een belangrijk aspect van jouw rol is het stimuleren van referral recruitment-initiatieven binnen de organisatie. Hiermee moedig je medewerkers aan om kandidaten aan te dragen voor openstaande vacatures. Dit gebeurt vaak door het opzetten van beloningsprogramma’s om referrals te stimuleren.

Talentpool beheer

Als corporate recruiter beheer je ook de talentpool(s), waarin je potentiële kandidaten opslaat die mogelijk geschikt zijn voor toekomstige vacatures. Je onderhoudt contact met deze potentiële kandidaten, bouwt relaties op en zorg ervoor dat ze op de hoogte blijven van kansen binnen jouw organisatie.

Plan afspraak