Als introvert en slimme recruiter de chaos doorbreken met strategie

Je werkt als recruiter of specialist in (arbeids)marketing en voelt constant chaos

De waan van de dag eist zijn tol, je to-dolijst groeit en ondanks je harde werk, lijkt het alsof je nauwelijks vooruit komt. Je bent slim, denkt snel en hebt een scherp inzicht in de markt, maar toch lijkt het alsof je altijd net niet dat strategische niveau bereikt dat je ambieert.

Dit moet anders

Waarom de tijd voor verandering Nu is

Als introverte professional heb je een unieke vaardigheden. Je denkt diep na, luistert goed en hebt een vermogen om complexe problemen snel te doorgronden. Maar dit potentieel komt niet altijd tot zijn recht in een chaotische, ad-hoc werkomgeving. Je voelt dat er meer is, dat je meer kunt betekenen voor je organisatie en je kandidaten. Maar hoe maak je die sprong naar strategisch recruitment adviseur?

Herkenning van je persoonlijke uitdaging

In de kern draait het om structuur. Als je deze niet voor jezelf creëert, dan zorgt voor stress en blijft alles je overvallen. Je doet wat je altijd deed, vertrouwend op je persoonlijkheid en doorzettingsvermogen, maar mist de strategie die je echt vooruit helpt.

Voorbeeld: Misschien herken je dit – De dagelijkse chaos in recruitment: je hebt meerdere openstaande vacatures, een stroom aan e-mails en (ad-hoc) vergaderingen. Dit zorgt voor een reactieve werkwijze waarin je voortdurend brandjes blust. Dit kost tijd en energie die je beter kunt besteden aan strategische planning en relatiebeheer.

  • Gebruik van technologie: Tools zoals Applicant Tracking Systems (ATS) kunnen helpen om je workflow te stroomlijnen en overzicht te houden. Deze systemen centraliseren kandidaat-gegevens en automatiseren repetitieve taken. Het vraagt voor sommige even wat doorzettingsvermogen om dit als routine in je werk in te zetten, maar uiteindelijk ga je er alleen maar profijt van hebben dat het systeem ook vóór je gaat werken, belooft!
  • Voorbeeld uit de praktijk: Een recruiter van een techbedrijf besloot om zijn tijd te blokken voor specifieke taken, zoals het zoeken naar kandidaten in de ochtend en interviews in de middag. Dit gaf hem een beter overzicht en verminderde stress. Door de blokken ruim in te zetten, heb je altijd nog flexibiliteit voor de echte ad-hoc, ‘het moet nu gebeuren’-taken.

De kracht van structuur en strategie

Met een gestructureerde aanpak kun je als recruiter of marketingspecialist veel meer bereiken. Stel je eens voor: duidelijke processen, strategische plannen en een gefocust doel voor ogen. Dit is waar de magie gebeurt. Je werkt niet langer van deadline naar deadline, maar bouwt aan duurzame relaties en langetermijnoplossingen.

Voorbeeld: Je hebt een paar projecten lopen die moeten zorgen voor efficiënter werken, het vergroten van een aantrekkelijk werkgeversmerk of stroomlijnen van überhaupt de vacatures die je hebt. Voor een introverte en slimme recruiter als jij kan dit enorm overweldigend zijn en een uitdaging om hierin de rust te bewaren.

  • Strategisch plannen: Ik noemde ze al in een eerdere blog: Maak gebruik van tools zoals Trello of Asana om je projecten te plannen en bij te houden. Dit helpt bij het visualiseren van je workflow en zorgt ervoor dat je prioriteiten stelt op basis van urgentie en belang.
  • Denk lange termijn: In plaats van je te focussen op het vullen van de huidige vacatures, ontwikkel je een talentenpool. Dit houdt in dat je relaties opbouwt met potentiële kandidaten, zelfs als je momenteel geen openstaande functies hebt.
  • Voorbeeld uit de praktijk: Een marketingrecruiter introduceerde maandelijkse strategiemeetings waarin doelen en KPI’s werden besproken. Dit zorgde voor meer alignement binnen het team en leidde tot een efficiënter recruitmentproces.
    Let op! KPI’s zijn bedoeld om een richtlijn te geven naar het doel toe te werken en niet als persoonlijke afrekening als je het wel of niet haalt. Dan mag (moet) er gekeken worden naar hoe iemand het beste functioneert en energie haalt uit het bereiken van dit doel. Dus: Waar zit iemands talent? En waarin kun je dit in teamverband toepassen, zodat het alsnog een gezamenlijke bijdrage is. Wat mij gelijk brengt op het volgende:

Je kennis en talenten effectief inzetten

Je hebt veel recruitment kennis en bezit unieke talenten, maar hoe pas je deze strategisch toe? Door inzicht te krijgen in wat er moet gebeuren, wanneer en hoe, kun je echt impact maken. Dit vraagt om een plan, een duidelijk pad dat je volgt en waarop je kunt terugvallen.

  • Maak een persoonlijke skills matrix: Begin met het in kaart brengen van je eigen vaardigheden en talenten. Noteer welke sterke punten je hebt en welke gebieden je wilt ontwikkelen. Dit helpt je om een beter inzicht te krijgen in je eigen mogelijkheden en hoe je deze kunt inzetten om waarde toe te voegen aan je organisatie of klanten.
    Voorbeeld: Stel dat je uitblinkt in data-analyse en communicatie. Dan kun je deze combineren door rapporten te maken die data-inzichten helder communiceren naar je klanten.
  • Match je (kern)talenten met de behoeften van de organisatie: Kijk naar de visie en missie van de organisatie en bedenk hoe jouw unieke set van vaardigheden en talenten hieraan kunnen bijdragen. Dit helpt je om jezelf beter te positioneren binnen de organisatie en om meer betekenisvol werk te doen.
    Voorbeeld: Als de organisatie zich richt op het verbeteren van de kandidaat beleving en je talent is goed en duidelijk communiceren, dan kun jij je sterke communicatievaardigheden inzetten om duidelijke en aantrekkelijke vacatureteksten te schrijven en een soepel onboarding proces te creëren.
  • Plan je persoonlijke ontwikkeling: Zoek naar manieren op de vaardigheden die je wilt verbeteren en te ontwikkelen, bijvoorbeeld door cursussen, workshops of mentorschap programma’s. Dit zorgt ervoor dat je continu blijft groeien en je waarde voor de organisatie blijft vergroten.
    Voorbeeld: Als je merkt dat persoonlijke leiderschapsvaardigheden belangrijk zijn voor je groei, kun je deelnemen aan een leiderschapsprogramma of een mentor zoeken die je hierin begeleidt.

Vertrouw op je intrinsieke motivatie en enthousiasme

Het werk als recruiter voelt pas echt goed als je intrinsiek gemotiveerd bent. Dit betekent dat je werkt vanuit je passie, met oprechte aandacht voor je kandidaten én klanten. Dit creëert niet alleen betere resultaten, maar zorgt er ook voor dat je echt met plezier werkt.

  • Betekenisvolle wervingsstrategieën: Focus op het vinden van kandidaten die niet alleen de vaardigheden hebben, maar ook passen bij de cultuur en waarden van de organisatie. Dit zorgt voor een diepere connectie en hogere tevredenheid.
  • Reflecteren: Regelmatig vroeg ik feedback van mijn kandidaten en hiring managers. Dit hielp mij om continu te verbeteren en zorgde ervoor dat mijn werk betekenisvol bleef.
  • Voorbeeld uit mijn praktijk: Bij een non-profit organisatie stelde ik vast dat persoonlijk contact met kandidaten hun betrokkenheid verhoogde. Ik introduceerde maandelijkse check-ins en zag een toename in het aantal succesvolle plaatsingen. Hou dus contact met je talentpool, voor nu en voor de toekomst.

Van ‘doorsnee’ recruiter naar stevige strategisch adviseur

Als jij je herkent in deze uitdagingen, dan begrijp ik dat je klaar bent voor verandering. Met meer dan 15 jaar ervaring in arbeidsmarktcommunicatie en recruitment, heb ik programma’s ontwikkeld die specifiek gericht zijn op het begeleiden van slimme, introverte recruiters naar strategische adviseurs. Mijn aanpak combineert intuïtie, strategie en tact, wat zorgt voor een gebalanceerde en effectieve werkstijl.

Ben jij klaar om de chaos te overwinnen met strategie?

Ik denk graag met je mee, want ook jij kan groeien door je wensen en doelen uit te laten komen als ondernemende recruiter!
Op jouw voorwaarden.
Plan een persoonlijk gesprek met mij in op een moment dat deze past in jouw agenda en ik spreek je graag.

 

 

Lees vorige blog
Mijn brein is stuk en moet gefixt worden
Lees volgende blog
De kracht van samenwerking tussen introverte en extraverte recruiters

Heb je deze al gelezen?

recruitment blog amc eindhoven introvert recruiter
Persoonlijk leiderschap

Je hebt als introverte recruiter in essentie anderen minder nodig

In recruitment en arbeidsmarktcommunicatie lijkt het vaak alsof je voortdurend afhankelijk bent van anderen om succes te behalen.

Maar ik heb geleerd dat je als introvert in essentie anderen minder nodig hebt dan je denkt. Dit betekent niet dat samenwerking en teamwerk onbelangrijk zijn, integendeel. Het gaat erom te begrijpen dat je eigen kern en vaardigheden de basis vormen voor alles wat je doet.

Hoe en wanneer je zelfstandig aan de slag gaat of juist de samenwerking opzoekt?

Lees meer
amc eindhoven introvert en extravert recruitment
Persoonlijk leiderschap

De kracht van samenwerking tussen introverte en extraverte recruiters

In recruitment kunnen introverte en extraverte recruiters samen een krachtig team vormen. Als introverte recruiter luister je, analyseer je en begrijp je kandidaten en klanten diepgaand.

Extraverte collega’s leggen snel contact en trekken met hun enthousiasme een mix van kandidaten en klanten aan.

Samen kun je veelzijdige recruitmentstrategieën creëren die elke kandidaat en klant de zorg geeft die ze verdienden.

Ik neem je mee in een persoonlijke ervaring waarin samenwerking tussen twee persoonlijkheidstype heel goed combineerde met mijn bedachtzaamheid en het enthousiasme van mijn collega voor een stevige aanpak voor de realisatie van een werkgeversmerk.

Lees meer
amc eindhoven introvert brein
Persoonlijk leiderschap

Mijn brein is stuk en moet gefixt worden

Recruitment voelt vol hectiek en hoge verwachtingen en soms voelt het alsof je brein het gewoon niet meer doet. Herken je dat als introverte recruiter?

Ik heb me vaak afgevraagd of mijn brein wel normaal functioneert. ‘Mijn brein is stuk en het moet gefixt worden’ dacht ik.

Ik begon te merken dat ik sneller moe was, me moeilijk kon concentreren en vaak het gevoel had dat mijn hoofd vol zat. Herken je dat gevoel? Dat je brein aangeeft dat het overbelast is, maar niet weet wat je ermee moet?

Lees meer
Plan afspraak