Mijn brein is stuk en moet gefixt worden

Recruitment voelt vol hectiek en hoge verwachtingen

En soms voelt het alsof je brein het gewoon niet meer doet

Ik heb me vaak afgevraagd of mijn brein wel normaal functioneert. ‘Mijn brein is stuk en het moet gefixt worden’ heb ik vaak gedacht. Als introverte recruiter met hoogsensitieve en hoogbegaafde eigenschappen, ervaar ik taken en mensen anders dan gemiddeld. Ik zie bijvoorbeeld wat er kan gebeuren in de toekomst als dingen niet veranderen of aangepast worden. Ik voel waar jij energie van krijgt of juist van leegloopt zonder dat jij het daadwerkelijk gezegd hebt. En pas mijn vragen hierop aan.

Als recruiter met een enorme verantwoordelijkheid waren mijn dagen gevuld met sollicitatiegesprekken, het matchen van kandidaten, het bijhouden van de nieuwste trends in arbeidsmarktcommunicatie en zorgen dat kandidaat en klant zich betrokken voelde. Elke dag voelt als een race tegen de klok. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en snakte continu naar waardering en bevestiging. Het is een eindeloze vicieuze cirkel van zorgen maken of ik wel alles goed doe en proberen iedereen tevreden te stellen.

Ik begon te merken dat ik sneller moe was, mij moeilijk kon concentreren en vaak het gevoel had dat mijn hoofd vol zat. Herken je dat gevoel? Dat je brein aangeeft dat het overbelast is, maar niet weet wat je ermee moet?

Gelukkig zijn er manieren om je brein weer op het juiste spoor te krijgen. Ik ga meenemen in wat mij (enorm) geholpen heeft in deze blog.

Oorzaken van een overbelast brein als introvert en slim denkende recruiter

Je brein kan om verschillende redenen overbelast raken:

Overprikkeling: Als introvert (en misschien ook hoogsensitief) persoon kun je snel onder de indruk raken door te veel prikkels. Dit varieert van geluiden en fel licht tot drukke omgevingen en sociale interacties. Je brein verwerkt informatie op een dieper niveau, wat betekent dat je meer details en nuances oppikt dan anderen. Dit is doodvermoeiend, vooral als je constant wordt blootgesteld aan externe stimulans zonder voldoende tijd om te herstellen. Je merkt misschien dat je na een drukke dag op kantoor – waar je constant in contact staat met anderen – volledig uitgeput bent. Dit is een teken dat je brein overbelast raakt door de constante prikkels en dat je tijd nodig hebt om te ontprikkelen.

Stress en angst: Continu piekeren over je werk en toekomst kan je cognitieve functies verstoren. Stress veroorzaakt een aanhoudende staat van alertheid in je brein, waardoor het moeilijker wordt om te ontspannen en helder te denken. Dit kan leiden tot symptomen zoals vergeetachtigheid, moeite met concentreren en zelfs fysieke klachten zoals hoofdpijn of spierspanning. Bovendien kan angst je gedachten constant in een vicieuze cirkel houden, waardoor je piekert over situaties die je niet kunt controleren. Dit zorgt ervoor dat je brein in een constante staat van paraatheid verkeert, wat weer leidt tot mentale uitputting. Als je bijvoorbeeld voortdurend piekert over deadlines of je wel voldoet aan de verwachtingen van je werkgever of klant, belast dit je brein continu.

Gebrek aan rust: Zonder voldoende slaap en ontspanning kan je brein niet herstellen. Slaap is heel belangrijk voor het verwerken van informatie, het opslaan van herinneringen en het herstellen van je lichaam en geest. Een gebrek aan slaap leidt tot een verminderd cognitief vermogen, prikkelbaarheid en een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals depressie en burn-out. Ontspanning is net zo belangrijk. Zonder momenten van rust en ontspanning, blijft je brein in een staat van hyperactiviteit, wat het moeilijk maakt om helder te denken en effectief te werken. Het is daarom belangrijk om dagelijkse momenten van rust te pakken, zoals een wandeling maken, lezen, of gewoon even niets doen, om je brein de kans te geven te herstellen.

Tips voor jou om je brein te ‘fixen’

Creëer structuur en routine

Structuur kan rust bieden aan een overprikkeld brein. Stel een vaste dagelijkse routine in. Gebruik tools zoals een planner of Trello om je taken te organiseren.

Voorbeeld: Begin je dag met een rustige ochtendroutine zonder schermen. Mediteer 10 minuten, eet een gezond ontbijt, en plan je dag. Dit helpt je om je taken met een fris hoofd te beginnen.

Minimaliseer multitasking

In recruitment en arbeidsmarktcommunicatie zijn wij gewend om te multitasken. Multitasking lijkt efficiënt, maar het verdeelt je aandacht en vermindert je efficiëntie. Focus op één taak tegelijk en geef jezelf de tijd om deze af te ronden.

Tip: Gebruik de Pomodoro-techniek. Werk 25 minuten geconcentreerd aan één taak en neem dan een pauze van 5 minuten. Dit helpt je om gefocust te blijven en je brein rust te geven tussen de werksessies door.
Of maak een top 3 van belangrijkste taken van deze dag en maak deze zo klein dat ze passen in 30 minuten werk. Anders hik je er alsnog tegenaan en doe je het niet of stel je uit. Voldaan gevoel aan het einde van de dag gegarandeerd!

Begin aan Mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie helpen om je geest te kalmeren en je stressniveau te verlagen. Ze bevorderen concentratie en creativiteit, wat belangrijk is voor effectief werk en jou als introvert juist energie geeft.

Bron: Apps zoals Headspace of Calm bieden begeleide meditaties die je dagelijks kunt gebruiken om je geest tot rust te brengen.

Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het verhoogt de doorbloeding naar je brein en helpt bij de aanmaak van neurotransmitters die je stemming verbeteren.

Voorbeeld: Maak dagelijks een wandeling van 30 minuten (in de natuur). Dit helpt je om je gedachten te ordenen en verfrist je geest.

Ontspan en slaap genoeg

Slaap is belangrijk voor cognitieve functies en emotioneel welzijn. Zorg voor een goede slaaphygiëne door een regelmatig slaapschema aan te houden en je slaapomgeving comfortabel te maken.

Tip: Vermijd schermen minstens een uur voor het slapen gaan. Lees een boek of luister naar rustige muziek om je geest voor te bereiden op rust.

Als introverte en slim denkende recruiter hebben deze mij erg geholpen. De Pomodoro-techniek pas ik nu op mijn eigen manier toe door te concentreren op 1 taak van 30 minuten tot een uur, zodat deze echt af is. Ik werk dus met de top 3 takenlijst 😏
Door dagelijks te mediteren voor het slapengaan, merkte ik dat ik steeds beter kon concentreren en nadenken. Ik voel me minder gestrest en kan beter omgaan met de uitdagingen van mijn werk.

Je brein kan soms voelen alsof het ‘stuk’ is, maar met de juiste strategieën kun je het weer in topvorm krijgen. Creëer structuur waar dit voor jou passend voelt, verklein multitasking, oefen mindfulness, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Door deze tips te volgen, kun je niet alleen je brein herstellen, maar ook je productiviteit en welzijn verbeteren.

Kun je hierin wel wat aanzet tot actie gebruiken?

Ik denk graag met je mee, want ook jij kan groeien en ontwikkelen als introvert in recruitment
Op jouw voorwaarden.
Plan een persoonlijk gesprek met mij in op een moment dat deze past in jouw agenda en ik spreek je graag.
Lees vorige blog
Een kop koffie en gaan als recruiter!
Lees volgende blog
Als introvert en slimme recruiter de chaos doorbreken met strategie

Heb je deze al gelezen?

recruitment blog amc eindhoven introvert recruiter
Persoonlijk leiderschap

Je hebt als introverte recruiter in essentie anderen minder nodig

In recruitment en arbeidsmarktcommunicatie lijkt het vaak alsof je voortdurend afhankelijk bent van anderen om succes te behalen.

Maar ik heb geleerd dat je als introvert in essentie anderen minder nodig hebt dan je denkt. Dit betekent niet dat samenwerking en teamwerk onbelangrijk zijn, integendeel. Het gaat erom te begrijpen dat je eigen kern en vaardigheden de basis vormen voor alles wat je doet.

Hoe en wanneer je zelfstandig aan de slag gaat of juist de samenwerking opzoekt?

Lees meer
amc eindhoven introvert en extravert recruitment
Persoonlijk leiderschap

De kracht van samenwerking tussen introverte en extraverte recruiters

In recruitment kunnen introverte en extraverte recruiters samen een krachtig team vormen. Als introverte recruiter luister je, analyseer je en begrijp je kandidaten en klanten diepgaand.

Extraverte collega’s leggen snel contact en trekken met hun enthousiasme een mix van kandidaten en klanten aan.

Samen kun je veelzijdige recruitmentstrategieën creëren die elke kandidaat en klant de zorg geeft die ze verdienden.

Ik neem je mee in een persoonlijke ervaring waarin samenwerking tussen twee persoonlijkheidstype heel goed combineerde met mijn bedachtzaamheid en het enthousiasme van mijn collega voor een stevige aanpak voor de realisatie van een werkgeversmerk.

Lees meer
recruitment blog chaos doorbreken met strategisch recruitment
Persoonlijk leiderschap

Als introvert en slimme recruiter de chaos doorbreken met strategie

De waan van de dag eist zijn tol, je to-dolijst groeit en ondanks je harde werk, lijkt het alsof je nauwelijks vooruit komt. Je bent slim, denkt snel en hebt een scherp inzicht in de markt, maar toch lijkt het alsof je altijd net niet dat strategische niveau bereikt dat je ambieert.

Als introverte professional heb je een unieke vaardigheden. Je denkt diep na, luistert goed en hebt een vermogen om complexe problemen snel te doorgronden. Maar hoe maak je die sprong naar strategisch recruitment adviseur?

Lees meer
Plan afspraak