Waarom ik gekozen heb voor de kernwoorden rust en structuur

Inmiddels heb ik 15 jaar in het mooie recruitment en arbeidsmarktcommunicatie vak achter mijn naam staan

En elke nieuwe werkgever, interne opdracht, interim-klus of project betrapte ik mezelf erop dat ik onrustig aan de startlijn stond.

Bij interim-klussen en projecten vooraf al. Omdat ik mezelf voor een eventuele start moest bewijzen dat ik de juiste persoon ben om deze klus te klaren. Om een gespreid bed te creëren voor mijn vaste opvolger.

“Heb ik wel de kennis en ervaring die ze zoeken?”

Ben ik wel het type persoon waarin ze de samenwerking zien zitten? Pas ik bij de mensen die er werken? Sluit ik wel aan bij de stakeholders? Kan ik bij deze opdracht eindelijk mijn grenzen op tijd aangeven? Voelt het goed?

Kortom: Onrust van de hoogste categorie!

En onzekerheid waar ikzelf gek van werd!

Je wil het goed doen, en het liefst meteen. Een perfectionist met faalangst zeg maar. Vreselijke combinatie om gesprekken aan te gaan.

Omdat ik onrustig in mijn hoofd werd door 1001 gedachtes, kwam dit mijn houding en gesprekken niet ten goede. Continu twijfelen aan de juiste woorden en bewust van mijn lichaam. Want wat als ik helemaal niet voldoe aan de verwachting? Niet de kennis en ervaring heb die ze zoeken om de profilering en werving en selectie goed neer te zetten en laten verlopen? En onzekerheid hiervan zichtbaar is.

“Ik leerde mezelf kennen met meer lef en rust”

In al die jaren, vooral toen ik ondernemer werd, heb ik mezelf uitgedaagd om te vertrouwen op mijn kennis en ervaring. Tenslotte was ik er om organisaties en andere te helpen arbeidsmarktcommunicatie en recruitment op te bouwen of te verbeteren waar dit (hard) nodig was. Een besef dat zij juist degene waren die minder wisten, mijn expertise nodig hadden en mochten groeien naar waar ze nu staan.

Ik leerde te ‘spelen’ met gesprekken door meer vragen te stellen en in te spelen op de vragen die zij hadden met mijn kennis en ervaring.

recruiter,recruitment,rust,structuur Durven de vragen te stellen waarbij ik eerst twijfelde deze te stellen. Met de gedachte dat ik te kritisch zou zijn of juist bescheiden wilde blijven.

recruiter,recruitment,rust,structuur In te gaan op de vragen die ze hebben door voorbeelden uit ervaringen te delen, zodat ze er een beeld bij krijgen wat de verwachtingen zijn van het proces naar beter interesseren en geïnteresseerd houden van mensen voor de organisatie. In de breedste zin van het woord.

blog waarom ik heb gekozen voor de kernwoorden rust en structuur in recruitment en arbeidsmarktcommunicatie durven vragen te stellen spelen met gesprekken

Door dit te gaan doen, creëerde ik rust en ruimte in mijn hoofd om met aandacht te luisteren naar wat de ander te vertellen had. Zonder mijn hoofd gelijk te laten ratelen in oplossingen en uitdagingen. Want het enige wat ze van mij verlangen is dat – met aandacht luisteren.

De oplossingen en de weg hoe je processen en strategieën in arbeidsmarktcommunicatie en recruitment voor de organisatie gaat inzetten, zijn zaken die je niet ‘ff’ op tafel kan gooien. Hiervoor heb je meer informatie en gesprekken nodig dan alleen die ene kennismaking.

“Luister met aandacht, stel vragen en speel hierop in met voorbeelden uit eigen ervaring”

Meer verwacht je gesprekspartner niet.

Behalve als diegene verwacht dat je wonderen kan verrichten – dan weet je dat je niet op de juiste plek zit en mag je ook aangeven dat het niet realistisch is. Of je gesprek is juist zo fijn dat deze nog een paar uren voortduurt en je al een begin maakt in jullie plannen.

Het biedt gelijk ook structuur

Als je met aandacht hebt geluisterd, de juiste vragen hebt weten te stellen en ze ‘aangaan’ op de kennis en ervaring die je bezit, dan is het ook veel makkelijker om een goed beeld te schetsen van de huidige situatie van de organisatie en de mensen die er werken. Het biedt kansen om na te gaan welke werkvorm jou inzet hiervoor passend is. Zowel inhoudelijk als voor jezelf als ondernemer. Want wie zegt bijvoorbeeld dat de uren die ze vooraf hebben aangegeven nog aansluiten bij wat ze eigenlijk van je vragen? Misschien weten ze of beseffen ze het zich niet eens hoeveel of weinig werk (die laatste is zeldzaam) het is.

Dit is je kans om een plan van aanpak te maken en dit passend te maken naar jouw ideale werkdagen en tijden! Jij bent de expert en daar vertrouwen ze op.

“Ik had meer ruimte om structuur aan te brengen”

Omdat ik meer rust kreeg in mijn hoofd en lijf tijdens gesprekken, had ik meer ruimte om structuur aan te brengen in wat er allemaal verteld werd. Kon alles op een rijtje zetten, prioriteren en met een plan van aanpak komen die echt aansloot bij de organisatie. Zag de grote lijnen, maar ook de details. Wat strategisch en tactisch nodig was en waar direct actie op ondernomen moest worden.

Steeds meer begon ik mij te realiseren (en werd ik erop gecoacht) om er ook voor mezelf te zijn. Dus bij het maken van de plannen en tijdens het project, maakte en zorgde ik voor meer balans in mijn werk, als ondernemer en privé. Iets wat niet zo makkelijk is gefixt (in je hoofd). Zoals Simone Levie zo mooi zegt: ‘Met respect voor de tijd’. Want wie zegt dat het in 1 x perfect moet zijn?

blog waarom ik heb gekozen voor de kernwoorden rust en structuur in recruitment en arbeidsmarktcommunicatie kennismaking op papier schrijven brainwaves structuur in hoofd

Hoe ik zorgde voor meer werken op mijn voorwaarden?

recruiter,recruitment,rust,structuur Alles wat er tijdens de kennismaking besproken is zetten ik op papier. Of alles wat ik er nog niet op had gezet, schreef ik erbij. Voor mij was dit de manier om gelijk ook mijn hoofd leeg te maken en het te laten rusten.

recruiter,recruitment,rust,structuur ‘s Avonds zijn voor mij momenten dat ik ineens ‘brainwaves’ krijg en mijn creatieve radertjes gaan draaien. Dus laptop open of notitieboek erbij en schetsen en schrijven wat er in mij opkomt. Ik ben strategisch ingesteld en zie dingen graag beeldend voor mij, dus Canva en hierin infographics maken zijn voor mij de ideale tool en vorm om een plan van aanpak te maken. Daarnaast gebruik ik graag Excel om tijd en kosten goed naast elkaar te zetten en het overzichtelijk te houden.

recruiter,recruitment,rust,structuur Door dit te doen kwam er langzaam maar zeker ook structuur in het warhoofd van mij. Onderwerpen en vraagstukken kregen een plek en daardoor ook een duidelijk beeld in het plan. Hierdoor kreeg ik ook steeds duidelijker wat nodig is om het doel voor de organisatie te halen en daardoor ook mijn tijd en dagen zo in te delen dat het voor beide passend is. Win-win.

Door structuur krijg je rust

Door je hoofd ‘op te ruimen’ en tijd te nemen om dit te doen, zorg je van chaos (en blijven hangen in de waan van de dag) naar meer structuur en dus meer rust. Hier help je jezelf veel meer mee en indirect ook de organisatie waar je zit.

Zij weten door jou plan van aanpak waar ze aan toe zijn en welke verwachtingen ze mogen hebben van je. En jij leert hierdoor steeds beter wat bij je past en op jouw voorwaarden te gaan werken. Je bent niet voor niks ondernemer geworden, toch?

Lees vorige blog
Voelt het soms alsof je vastzit in je werk en niet meer verder groeit als ondernemende recruiter?⁠
Lees volgende blog
Recruiter, vind je het lastig om met alle druk en verantwoordelijkheid om te gaan?

Heb je deze al gelezen?

blog recruitment koffie en werk eindhoven marieke corduwener
Ondernemerschap

Een kop koffie en gaan als recruiter!

Klokslag 8:30 uur, liefst 5 tot 10 minuten eerder.

Zodat je op tijd achter je bureau zit met een computer die al kans heeft gehad om op te starten.⁠

Met een warm bakkie slootwater uit het welbekende DE automaat. 🤢

Duidelijke targets.⁠ Duidelijk aantal koude belletjes naar potentiële klanten (die er niet op zitten te wachten).⁠
Duidelijk aantal gesproken en aangenomen kandidaten.⁠

Of toch weer niet, omdat het vanuit het hoofdkantoor toch weer anders moest.⁠ Past dit wel bij je?

Lees meer
blog netwerken als introverte recruiter eindhoven marieke corduwener
Ondernemerschap

Netwerken als introverte recruiter

Als je gaat ondernemen in recruitment, is netwerken niet zomaar even de stap nemen en direct die vrijheid te voelen waar je zo naar verlangd.

Het is ook zorgen voor fijne mensen om je heen.

Ik noem het fijne mensen i.p.v. netwerken of sales, omdat het als introverte recruiter vreselijk is om dit te horen.

Lees meer
blog energie in recruitment als introvert marieke corduwener
Recruitment

Hoe hou jij je energie op je werkdag als introverte recruiter?

Als introverte recruiter heb je een kostbaar bezit: je energie.

Je begrijpt als geen ander hoe waardevol het is om dit goed te verdelen en in te zetten in je werk.

Waar extraverte collega’s soms lijken te floreren in een omgeving vol prikkels en interactie, ligt jouw kracht in een andere benadering.

Lees meer
Afspraak maken