Je hebt als introverte recruiter in essentie anderen minder nodig

In recruitment en arbeidsmarktcommunicatie lijkt het vaak alsof je voortdurend afhankelijk bent van anderen om succes te behalen

Maar ik heb geleerd dat je in essentie anderen minder nodig hebt dan je denkt. Dit betekent niet dat samenwerking en teamwerk onbelangrijk zijn, integendeel. Het gaat erom te begrijpen dat je eigen kern en vaardigheden de basis vormen voor alles wat je doet.

Als introverte recruiter ben je van nature gericht op introspectie en zelfanalyse. Deze eigenschappen helpen je om een stevige basis te creëren waar je op kan bouwen. Je neemt de tijd om jouw eigen capaciteiten te begrijpen en te ontwikkelen. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van constante externe bevestiging en meer vertrouwen heb in jouw eigen oordeel.

Door zelfinzicht weet je precies waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Je weet wanneer je jouw energie moet bijtanken door alleen te zijn, en je weet wanneer jij je sociale batterij kan inzetten om effectief te communiceren en te netwerken. Dit zelfbewustzijn maakt je efficiënter en effectiever in je werk als recruiter of specialist in (arbeids)marketing.

Samenwerken vanuit sterkte in recruitment

Natuurlijk is samenwerking belangrijk, vooral in recruitment en arbeidsmarktcommunicatie. Maar door je eigen kracht en zelfredzaamheid te begrijpen, ga je beter samenwerken. Je weet wanneer je collega’s nodig hebt en wanneer je zelfstandig taken oppakt. Het zorgt voor een evenwichtige en productieve werkomgeving.

Wanneer werk je zelfstandig in recruitment en wanneer samen?

Zelfkennis

Investeer tijd in zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om na te denken over je eigen gedrag, reacties en gevoelens. Dit kan door middel van journaling, meditatie of gewoon een rustige wandeling. Wat drijft je? Wat zijn je angsten? Waar krijg je energie van?

Begrijp je sterke en zwakke punten: Maak een lijst van je vaardigheden en eigenschappen. Noteer wat je goed kunt en waar je nog in kunt groeien. Dit zelfbewustzijn helpt je om beter in te schatten wanneer je hulp nodig hebt en wanneer je zelfstandig kunt werken.

Gebruik persoonlijkheids- en vaardigheiden assessments: Tools zoals NERIS Type Explorer®, Kerntalentenanalyse of StrengthsFinder kunnen je helpen een dieper inzicht te krijgen in je persoonlijkheidskenmerken en kerncompetenties.

Blijf leren

Houd je kennis en vaardigheden up-to-date: In een snel veranderende wereld is het belangrijk om bij te blijven met de laatste trends en ontwikkelingen in je werk als recruiter of arbeidsmarktcommunicatie specialist. Dit kan door het volgen van cursussen, mentorschap, workshops en webinars, of door het lezen van vakliteratuur en relevante artikelen in recruitment en over de arbeidsmarkt.

Neem deel aan netwerken en gemeenschappen: Sluit je aan bij professionele netwerken en online gemeenschappen. Hier kun je niet alleen nieuwe kennis opdoen, maar ook ervaringen uitwisselen en leren van anderen in recruitment. Kies er één of twee die passen bij jou als persoon. Vooral als introvert voel je je snel overweldigd door grote netwerkbijeenkomsten of events, dus kies eerder voor een kleinschalige of specifiek netwerk waar je echt energie van krijgt.

Stel persoonlijke leerdoelen: Bepaal wat je wilt bereiken op korte en lange termijn. Maak een leerplan en werk hier consistent aan. Dit kan variëren van het leren van een nieuwe softwaretool (ATS) tot het ontwikkelen van persoonlijk leiderschapsvaardigheden.

Stel grenzen als introvert

Weet wanneer je moet samenwerken: Samenwerking is essentieel, maar het is belangrijk om te weten wanneer je een team nodig hebt en wanneer je zelfstandig kunt werken. Luister naar je innerlijke stem en bepaal wanneer je energie krijgt van interactie en wanneer je energie verliest.

Weet wanneer je je moet terugtrekken om op te laden: Herken de signalen van overprikkeling en stress. Plan regelmatig tijd voor jezelf in om te ontspannen en je geest te verfrissen. Dit kan variëren van een rustige middag zonder afspraken tot het nemen van een weekend vrij.

Communiceer duidelijk je grenzen: Laat collega’s en leidinggevenden weten wat je nodig hebt om optimaal te functioneren. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je aangeeft niet gestoord te willen worden tijdens bepaalde uren van de dag.

Kies zelf wanneer je proactief bent

Wacht niet op bevestiging van anderen: Vertrouw op je capaciteiten en neem initiatief. Als je een goed idee hebt, aarzel dan niet om het te delen en uit te voeren. Proactiviteit toont zelfvertrouwen en leiderschap.

Neem initiatief: Zoek actief naar manieren om problemen op te lossen of verbeteringen aan te brengen. Dit kan variëren van het optimaliseren van een werkproces tot het nemen van de leiding in een project. Het laatste zal je verbazen, maar als introvert ben jij júist een goede leider in projecten, omdat je alles overziet en andere kansen biedt om zichzelf in te zetten in hun kracht.

Vertrouw op je capaciteiten: Geloof in jezelf en wees niet bang om fouten te maken. Fouten zijn leermomenten die je sterker maken. Door vertrouwen uit te stralen, zul je merken dat anderen ook meer vertrouwen in jou hebben.

Groeien in zelfkennis als recruiter?

Ik denk graag met je mee, want ook jij kan groeien door je wensen en doelen uit te laten komen als introverte recruiter!
Op jouw voorwaarden.
Plan een persoonlijk gesprek met mij in op een moment dat deze past in jouw agenda en ik spreek je graag.
Lees vorige blog
De kracht van samenwerking tussen introverte en extraverte recruiters

Heb je deze al gelezen?

amc eindhoven introvert en extravert recruitment
Persoonlijk leiderschap

De kracht van samenwerking tussen introverte en extraverte recruiters

In recruitment kunnen introverte en extraverte recruiters samen een krachtig team vormen. Als introverte recruiter luister je, analyseer je en begrijp je kandidaten en klanten diepgaand.

Extraverte collega’s leggen snel contact en trekken met hun enthousiasme een mix van kandidaten en klanten aan.

Samen kun je veelzijdige recruitmentstrategieën creëren die elke kandidaat en klant de zorg geeft die ze verdienden.

Ik neem je mee in een persoonlijke ervaring waarin samenwerking tussen twee persoonlijkheidstype heel goed combineerde met mijn bedachtzaamheid en het enthousiasme van mijn collega voor een stevige aanpak voor de realisatie van een werkgeversmerk.

Lees meer
recruitment blog chaos doorbreken met strategisch recruitment
Persoonlijk leiderschap

Als introvert en slimme recruiter de chaos doorbreken met strategie

De waan van de dag eist zijn tol, je to-dolijst groeit en ondanks je harde werk, lijkt het alsof je nauwelijks vooruit komt. Je bent slim, denkt snel en hebt een scherp inzicht in de markt, maar toch lijkt het alsof je altijd net niet dat strategische niveau bereikt dat je ambieert.

Als introverte professional heb je een unieke vaardigheden. Je denkt diep na, luistert goed en hebt een vermogen om complexe problemen snel te doorgronden. Maar hoe maak je die sprong naar strategisch recruitment adviseur?

Lees meer
amc eindhoven introvert brein
Persoonlijk leiderschap

Mijn brein is stuk en moet gefixt worden

Recruitment voelt vol hectiek en hoge verwachtingen en soms voelt het alsof je brein het gewoon niet meer doet. Herken je dat als introverte recruiter?

Ik heb me vaak afgevraagd of mijn brein wel normaal functioneert. ‘Mijn brein is stuk en het moet gefixt worden’ dacht ik.

Ik begon te merken dat ik sneller moe was, me moeilijk kon concentreren en vaak het gevoel had dat mijn hoofd vol zat. Herken je dat gevoel? Dat je brein aangeeft dat het overbelast is, maar niet weet wat je ermee moet?

Lees meer
Plan afspraak