De kracht van samenwerking tussen introverte en extraverte recruiters

In recruitment komen introverte en extraverte recruiters vaak met totaal verschillende energieën en aanpakken

Maar in plaats van te botsen, kun je als tegenpolen juist een krachtig team vormen. Als introverte recruiter heb ik dit vaker ervaren. Samen met mijn extraverte collega’s creëerde we een evenwichtige, veelzijdige recruitmentstrategie die elke kandidaat en klant de aandacht en zorg gaf die ze verdienden.

Als sensitieve introvert ben ik van nature geneigd om te luisteren, te analyseren en diepgaand na te denken voordat ik actie onderneem. Ik nam vaak de tijd om kandidaten echt te begrijpen, hun motivatie en drijfveren te doorgronden en hun vaardigheden nauwkeurig te beoordelen. Mijn aanpak is bedachtzaam en gericht op kwaliteit boven kwantiteit.

Waarbij mijn extraverte collega’s daarentegen een andere gedrevenheid brengt. Ze zijn vaak snel in het leggen van contacten en kunnen met hun enthousiasme en aantrekkingskracht een mix van kandidaten en klanten aantrekken. Ze zijn al snel het gezicht en stem van de organisatie of klant op netwerkbijeenkomsten en sociale evenementen, en zorgen ervoor dat onze aanwezigheid altijd wordt gevoeld.

Samenwerken voor succes in recruitment én arbeidsmarktcommunicatie

Toen ik samenwerkte met een extraverte collega in arbeidsmarktcommunicatie, stonden we voor een uitdaging: we hadden 6 weken om de organisatie als werkgeversmerk op de kaart te zetten.

Mijn rol als recruiter was helder. Ik had strategisch inzicht, een tact voor een goede kandidaat beleving en een scherp gevoel voor wat het bedrijf nodig had qua cultuur. Zij, de arbeidsmarktcommunicatie specialist, bracht een andere maar even onmisbare talenten mee. Ze was creatief, kon moeiteloos verbindingen leggen tussen verschillende contacten binnen het bedrijf, het externe marketingbureau en het recruitmentteam. Haar energie en enthousiasme werkten aanstekelijk.

We wisten dat dit project niet eenvoudig zou zijn. De puzzelstukken moesten perfect passen. Intern moesten we de juiste mensen interviewen, extern voerden we een doelgroepanalyse uit om de push- en pullfactoren in de zorgsector te begrijpen. Het sollicitatieproces moest worden herzien en opnieuw vormgegeven. Ondertussen moesten we campagnes creëren met beeld, geluid en content. Alsof dat nog niet genoeg was, liep de dagelijkse operatie voor het aantrekken van kandidaten gewoon door. En zij had ook de verantwoordelijkheid voor de interne communicatie.

Vanaf het begin voelden we een sterke klik. We begrepen waar onze sterktes en zwaktes lagen, zowel in ons werk als persoonlijk. We bespraken vaak hoe en wanneer we deze het beste konden inzetten gedurende het proces naar die strakke deadline. We moesten samenwerken met talloze stakeholders en medewerkers, en onze krachten perfect op elkaar afstemmen.

Onze samenwerking draaide om actie en assertiviteit, strategie en tact. Maar misschien wel het belangrijkste was ons gedeelde empathisch vermogen. We konden de behoeften en zorgen van onze collega’s en kandidaten aanvoelen en daarop inspelen, wat belangrijk was om de klus te klaren.

De creativiteit en energie van mijn collega waren precies wat we nodig hadden om betrokken te blijven bij alles wat er speelde. Ze bedacht innovatieve benaderingen samen met het marketingbureau om potentiële kandidaten aan te trekken, terwijl ik zorgde voor de structuur en het strategische overzicht. Haar ideeën brachten nieuwe impulsen, en mijn focus op de details zorgde ervoor dat niets over het hoofd werd gezien.

Samen hebben we niet alleen ons doel bereikt, maar ook een sterke basis gelegd voor de toekomst van deze organisatie. Deze samenwerking heeft laten zien hoe krachtig een gebalanceerd team kan zijn, waarbij de unieke kwaliteiten van introverte en extraverte persoonlijkheden samenkomen. Het is een herinnering dat je door elkaar aan te vullen niet alleen je individuele sterktes benut, maar ook gezamenlijk veel meer kunt bereiken.

Tips voor jou als recruiter of specialist in (arbeids)marketing

Speel in op elkaars sterke punten

Erken en waardeer de unieke kwaliteiten die zowel introverte als extraverte collega’s meebrengen. Bespreek met elkaar welke kwaliteiten je hebt en ook waar je minder energie van krijgt, zodat jullie samenwerking blijft groeien en ontwikkelen.

Voorbeeld: De levendige energie van extraverte collega’s inspireert en motiveert om samen te werken aan wervingsdoelen, maar ze kunnen moeite hebben met diepgaande analyses of focus op langdurige taken. Zet elkaar hier dus in op de kracht waar jij in uitblinkt.

Communiceer open en eerlijk

Bespreek regelmatig hoe je samenwerkt en waar verbeteringen mogelijk zijn. Open communicatie helpt misverstanden te voorkomen en versterkt jullie dynamiek.

Voorbeeld: Als extravert ben je sterk in het leggen van het eerste contact en het maken van een sterke eerste indruk. Als introvert zorg je ervoor dat de gesprekken diepgaand zijn en dat je de juiste vragen stelt om de kandidaten, collega’s en klant echt te leren kennen.

Ben flexibel naar elkaar

Sta open voor verschillende benaderingen en ben bereid om je aan te passen aan de situatie. Flexibiliteit zorgt ervoor dat je samen altijd op de beste manier kan reageren op uitdagingen.

Voorbeeld: De energieke aanpak houdt collega’s gemotiveerd en in beweging, waarbij analytische benadering als introverte recruiter zorgt dat je strategisch blijft en er geen overhaaste beslissingen worden genomen.
Of waar de een vaak nieuwe ideeën brengt, zorgt de ander voor focus op stabiliteit en een consistent proces. Wat weer zorgt voor een goede combinatie van innovatie en stabiliteit in het recruitmentproces.
En als jij degene bent die structuur in het proces brengt en consistente resultaten levert, vult de ander aan met creatieve energie en zorgt voor een aanpak voor een positieve kandidaat beleving van begin tot eind.

Samen kunnen introverte en extraverte recruiters en specialisten in (arbeids)marketing dus prima een fantastisch team vormen. Waarbij je unieke vaardigheden, talenten en perspectieven van elkaars persoonlijkheidstype benut. En zorgt voor een krachtig en effectief recruitmentproces dat zowel kandidaten als werkgevers ten goede komt. Voor nu en de toekomst.

Ben je zoekende naar welke unieke krachten jij bezit voor die fijne samenwerking?

Ik denk graag met je mee, want ook jij kan groeien als gedreven recruiter!
Op jouw voorwaarden.
Plan een persoonlijk gesprek met mij in op een moment dat deze past in jouw agenda en ik spreek je graag.
Lees vorige blog
Als introvert en slimme recruiter de chaos doorbreken met strategie
Lees volgende blog
Je hebt als introverte recruiter in essentie anderen minder nodig

Heb je deze al gelezen?

recruitment blog amc eindhoven introvert recruiter
Persoonlijk leiderschap

Je hebt als introverte recruiter in essentie anderen minder nodig

In recruitment en arbeidsmarktcommunicatie lijkt het vaak alsof je voortdurend afhankelijk bent van anderen om succes te behalen.

Maar ik heb geleerd dat je als introvert in essentie anderen minder nodig hebt dan je denkt. Dit betekent niet dat samenwerking en teamwerk onbelangrijk zijn, integendeel. Het gaat erom te begrijpen dat je eigen kern en vaardigheden de basis vormen voor alles wat je doet.

Hoe en wanneer je zelfstandig aan de slag gaat of juist de samenwerking opzoekt?

Lees meer
recruitment blog chaos doorbreken met strategisch recruitment
Persoonlijk leiderschap

Als introvert en slimme recruiter de chaos doorbreken met strategie

De waan van de dag eist zijn tol, je to-dolijst groeit en ondanks je harde werk, lijkt het alsof je nauwelijks vooruit komt. Je bent slim, denkt snel en hebt een scherp inzicht in de markt, maar toch lijkt het alsof je altijd net niet dat strategische niveau bereikt dat je ambieert.

Als introverte professional heb je een unieke vaardigheden. Je denkt diep na, luistert goed en hebt een vermogen om complexe problemen snel te doorgronden. Maar hoe maak je die sprong naar strategisch recruitment adviseur?

Lees meer
amc eindhoven introvert brein
Persoonlijk leiderschap

Mijn brein is stuk en moet gefixt worden

Recruitment voelt vol hectiek en hoge verwachtingen en soms voelt het alsof je brein het gewoon niet meer doet. Herken je dat als introverte recruiter?

Ik heb me vaak afgevraagd of mijn brein wel normaal functioneert. ‘Mijn brein is stuk en het moet gefixt worden’ dacht ik.

Ik begon te merken dat ik sneller moe was, me moeilijk kon concentreren en vaak het gevoel had dat mijn hoofd vol zat. Herken je dat gevoel? Dat je brein aangeeft dat het overbelast is, maar niet weet wat je ermee moet?

Lees meer
Plan afspraak